Pécsely óvoda

 

Madárbarát Óvoda

A Madárbarát óvoda címmel rendelkező madarász ovi eleget tesz az óvodai neveléssel szemben támasztott fenntarthatóság- pedagógiai  követelményeknek. A gyermekek aktívan részt vesznek elemi környezetvédelmi tevékenységekben, megismerik a környezetükben élő növényeket  és állatokat. Egész évben végeznek állat- és növénygondozási feladatokat, ezáltal alkalmazás közben sajátítják el a „mi fánk”, „mi madarunk” kifejezéseket és fogalomkört.

A zöld jeles napok megünneplése mellett lehetőség nyílik saját, óvodai- és csoportszintű „védjük a madarakat” hagyományok kialakítására. Az óvoda szorosan együttműködik a MME-tel, ennek keretében közös programokat szervezünk. (madárgyűrűzés)


Tevékenységeink:


  1. Odúk, etetők, itatók, elhelyezése, ellenőrzése, feltöltése, az ide érkező madárvilág megfigyelése.

  2. A megfigyelések alapján játékok, kézműves tevékenységek, beszélgetések kezdeményezhetők.

  3. Az óvodaudvarban élő vagy ide látogató állatoknak táplálkozó-, búvó- és szaporodó helyet biztosító fák, bokrok és virágok gondozása a konkrét nevelési  feladatok mellett komplex szocializációs (önállóságra, munkára, együttműködésre, társas kapcsolatok kialakítására, felelősség vállalásra, stb.) lehetőségeket is teremt.

  4. Zöld jeles napok megünneplése. (MADARAK és FÁK NAPJA ) Ehhez kapcsolódva madárgyűrűzéseket szervezünk.

  5. 2010 a FECSKE éve volt. Ehhez kapcsolódva mű fecske fészkeket készítettünk, helyeztünk el az óvoda épület falára, ajándékoztunk a tihanyi Erdei Iskolának.